aan het laden...

Cinema het Hogeland: Fitzcarraldo

Op vrijdag 17 mei vertoont Cinema het Hogeland de beroemde film Fitzcarraldo uit 1982 van regisseur Werner Herzog met Klaus Kinski en Claudia Cardinale in de hoofdrol. De film is […]

Op vrijdag 17 mei vertoont Cinema het Hogeland de beroemde film Fitzcarraldo uit 1982 van regisseur Werner Herzog met Klaus Kinski en Claudia Cardinale in de hoofdrol. De film is de keuze van adviseur, docent en cultuurdeskundige Eelco Bruinsma uit Warffum. De film wordt vertoond in de Huiskamer van Warffum (Noorderkerkpad 13), start om 20:30 u en de inloop is vanaf 20 u.

Fitzcarraldo is een meesterwerk van de Duitse regisseur Werner Herzog, uitgebracht in 1982. De film vertelt het verhaal van Brian Sweeney Fitzgerald, bijgenaamd Fitzcarraldo, een dromerige en ambitieuze Ierse rubberbaron in het Amazonegebied van Peru. Zijn obsessie is het bouwen van een opera in de jungle. Echter, om zijn droom te verwezenlijken, moet hij een stoomboot over een bergrug dragen om een ongerept deel van het regenwoud te bereiken waar de benodigde rubberbomen groeien.

Herzog staat bekend om zijn extreem moeilijke filmproducties, en Fitzcarraldo vormt hierop geen uitzondering. De film werd berucht vanwege de fysieke en logistieke uitdagingen waarmee het team te maken kreeg tijdens de productie. Herzog’s besluit om een echte stoomboot over een echte berg te slepen zonder gebruik te maken van visuele effecten, weerspiegelt zijn compromisloze streven naar authenticiteit en zijn eigen koppige vastberadenheid als regisseur.

De film wordt gedreven door de krachtige vertolking van Klaus Kinski in de rol van Fitzcarraldo, die met zijn onstuitbare wilskracht en excentrieke charisma het publiek fascineert. De cinematografie van Thomas Mauch vangt op verbluffende wijze de weelderige, maar ook meedogenloze schoonheid van het Amazonegebied, waardoor het een bijna mythische kwaliteit krijgt.

De film is de keuzefilm van Eelco Bruinsma. Bruinsma adviseert musea, cultuurinstellingen en overheden binnen het thema digitaal cultureel erfgoed. Voor veel Nederlandse culturele instellingen en musea schreef hij strategische informatieplannen en voor andere cliënten teksten over kunst. Hij is nu vooral actief op Europees niveau en als editor verbonden aan de European Museum Academy. Hij woont in Warffum en was mede-organisator van het Art Weekend Warffum.

Cinema het Hogeland: Fitzcarraldo