aan het laden...

Expositie Beeldvormen

Expositie “Beeldvormen” met werken van Anneke Boerma (Groningen) Beelden in hardsteen en Harrie Tuinman (Groningen) Schilderijen in acrylverf en epoxyhars. Over de kunstenaars: Anneke Boerma, Groningen. Mijn voorkeur gaat uit […]

Expositie “Beeldvormen” met werken van Anneke Boerma (Groningen) Beelden in hardsteen en Harrie Tuinman (Groningen) Schilderijen in acrylverf en epoxyhars.

Over de kunstenaars:
Anneke Boerma, Groningen.
Mijn voorkeur gaat uit naar hakken in harde steensoorten zoals Franse kalksteen, Belgisch en Iers hardsteen, Bianco del Mare en marmer. De steensoort en de vorm van de steen geven voor mij een duidelijke aanwijzing over de uiteindelijke vorm van een beeld. Werken in aan harde steensoort is een traag maar gestaag proces. Het ontstaan van de uiteindelijke vormgeving is voor mij een proces van meditatie met de steen. Bij aanvang heb ik een basisvorm in mijn gedachten en deze basisvorm blijft soms behouden, maar kan ook door de structuur van de steen gewijzigd worden.

Mijn voorkeur gaat uit naar eenvoudige vormen die veelal bol en rond zijn. Vaak zijn ze afgeleid van natuurlijke vormen en ook geometrische vormen die bij wiskunde en architectuur gebruikt worden. Bij de meeste beelden blijft de hakstructuur zichtbaar. Hoewel ik sommige beelden ook geheel of gedeeltelijk polijst.

In het boek “Minimal Art” van Taschen las ik veel beschrijvingen die ook mijn beelden goed kunnen typeren:

‘Je ziet de vorm’- ‘Het gaat om het geheel’- ‘Mijn werken gaan nergens over’

‘Ik ben vooral bezig met de uitstraling’

‘Een eenvoudige vorm staat niet per se voor een eenvoudige beleving ervan.’

‘Een vorm, een volume, een kleur of een oppervlak is zelf ook iets, dat niet weggestopt mag worden als een onderdeel van een heel ander geheel.’

Harry Tuinman, Groningen.
Rond 2005 besloot Harry Tuinman van zijn passie een tweede loopbaan te maken. Sindsdien verwerkt hij zijn emoties op een eigen expressieve en kleurrijke manier op paneel en op papier.

Van persoonlijke ervaringen, belevenissen en impressies die hem raken maakt hij geabstraheerde voorstellingen.

Hij koestert toevalligheden en past ze gecontroleerd toe. Emoties, vertaald in kleur, vorm en vlak die om aandacht vragen.

Door de pure en simpele vormen schemert soms het kind in Harry door.

Meer dan 18 jaar beheerst het schilderen en fotograferen een groot deel van zijn leven. Zijn vele reizen voeden zijn enthousiasme om steeds weer iets nieuws te creëren.

Op inspirerende momenten laat hij zich volledig opslokken door zijn intuïtie in een eigen omniversum.

Vanuit die innerlijke drang komt hij tot allerlei ontdekkingen die te maken hebben met zijn eigen leven. Schilderen en fotograferen als zalige zelftherapie.

Expositie Beeldvormen