aan het laden...

Inloopconcerten in de Liudgerkerk

Ook dit jaar zullen er in juli elke zaterdagmiddag weer gratis toegankelijke orgelbespelingen plaatsvinden. De éénbeukige kerk uit de late dertiende eeuw is eigendom van de St. Oude Groninger Kerken. […]

Ook dit jaar zullen er in juli elke zaterdagmiddag weer gratis toegankelijke orgelbespelingen plaatsvinden.
De éénbeukige kerk uit de late dertiende eeuw is eigendom van de St. Oude Groninger Kerken. Het interieur is grotendeels 19 e eeuws, maar er zijn ook oudere onderdelen zoals de herenbanken en de kansel (beiden 18 e eeuw). De karakteristieke 17 e_ eeuwse
avondmaalstafel met bijzondere vogelkoppige poten in Lodewijk XIV stijl is in 2014 weer zorgvuldig gerestaureerd.
De forse toren en de westgevel werden in 1751 herbouwd, nadat de oorspronkelijke toren in 1738 was ingestort. Beneden in de toren staan tegen de linkerwand een grote zerk uit 1538 en een 12e- of 13de-eeuwse sarcofaagdeksel van Bremer zandsteen, versierd met zonneraderen.

Het orgel
Gebouwd in 1809 door Lambertus van Dam (1744 – 1820, leerling van Albert Antoni Hinz),
in 1834 uitgebreid met een bovenwerk. O.a. de karakteristieke Vox Humana, en de lieflijke en intieme fluiten van zowel hoofdwerk als bovenwerk zijn de moeite van het beluisteren waard.
In 1867 voerde Petrus van Oeckelen een grondige opknapbeurt uit, waarbij o.a. het
orgelfront van nieuwe frontpijpen werd voorzien. Ook werden toen de drie bas-reliëfs op het orgel aangebracht, voorstellende Geloof, Hoop en Liefde.
In 1986 is het orgel, dat toen grotendeels onbespeelbaar was, onder regie van Klaas Bolt grondig onder handen genomen door orgelbouwer Mense Ruyter.
In 2019/2020 werd het orgel opnieuw aan een grote onderhoudsbeurt onderworpen.
Het speelschema voor dit jaar is als volgt:

6 juli Hans Nomen
13 Rolf Wassens
20 Jacob Rozema
27 Brenda Baron
Tijd: 16.00 – 17.00 uur

Inloopconcerten in de Liudgerkerk