aan het laden...

Jazzconcert Lucas Santana Quintet

Het Lucas Santana Quintet is geformeerd rond de jonge energieke Braziliaanse jazzsaxofonist en componist Lucas Figueiredo Santana (1993). Sinds hij voor zijn studie naar Amsterdam verhuisde, maakte hij naam in […]

Het Lucas Santana Quintet is geformeerd rond de jonge energieke Braziliaanse jazzsaxofonist en componist Lucas Figueiredo Santana (1993). Sinds hij voor zijn studie naar Amsterdam verhuisde, maakte hij naam in de Nederlandse jazz scene met zijn geraffineerde spel, spraakmakende optredens en twee prachtige kwintetalbums, Reflections (2021) en Ambivalence (2022), die zowel door de nationale als internationale pers met veel enthousiasme ontvangen werden. Het kwintet bestaat verder uit vier andere toonaangevende vertegenwoordigers van de nieuwe jazzgeneratie in Nederland: Davor Stehlik (gitaar), Timothy Banchett (piano), Tijs Klaassen (contrabas) en Tim Hennekes (drums).

Met zijn kwintet geeft Santana zijn visie op jazz, blues, soul en Braziliaanse muziek. Hij is geïnspireerd door grootheden als Charlie Parker en John Coltrane, maar ook door eigentijdse grote saxofonisten als Joshua Redman en Miguel Zenón, met wie hij zelf ooit het podium deelde. Zijn muziek is eigentijds, melodisch met een swingende hardbop-vibe en wordt gekenmerkt door fantasie, durf, passie en grote technische vaardigheden: vaak bijzonder vingervlug en virtuoos, maar soms ook ingehouden en subtiel, waarbij zijn Braziliaanse roots op meerdere niveaus prettig doorklinken. Het Lucas Santana Quintet speelde op diverse grote jazzpodia en festivals, waaronder ook het North Sea Jazz Festival.

Jazzconcert Lucas Santana Quintet