aan het laden...

Opening Tentoonstelling Land in Zicht

Tentoonstelling ”Land in Zicht” Tijdens de opening van de Tentoonstelling ”Land in Zicht” op 30 juni om 16:00 uur wordt het boek met dezelfde titel gepresenteerd. Het initiatief voor het […]

Tentoonstelling ”Land in Zicht”

Tijdens de opening van de Tentoonstelling ”Land in Zicht” op 30 juni om 16:00 uur wordt het boek met dezelfde titel gepresenteerd. Het initiatief voor het maken van een boek met daarin de vele foto’s van scheepswrakken door Jan Pitt uit Stedum ligt bij zijn dorpsgenoot en auteur Johan Brokken. De foto’s inspireerden Brokken zo dat hij er verhalen bij bedacht. Wat zou er toch allemaal gebeurd zijn in de tijd dat deze schepen nog rondvoeren? En zo ontstond het boek dat op 30 juni om vier uur in de Kunsthof in Appingedam wordt gepresenteerd.
Jan Pitt: waar fotografie om draait?
Het bevriezen van net die ene seconde, dat ene moment.
De loopbaan van Jan Pitt uit Stedum is begonnen in 1989 als persfotograaf voor regionale dag- en weekbladen. Naast het krantenwerk kreeg hij steeds meer opdrachten. Opdrachten waar hij zijn visie op fotografie veel meer in kwijt kon. Hij maakte er een sport van om van de gebaande paden af te wijken. Dat leverde wel eens gefronste wenkbrauwen op bij opdrachtgevers, maar als het resultaat onder hun ogen kwam, was het “tevredenheid troef”.
Dat sterkte hem om op de ingeslagen weg verder te gaan en met de journalistiek te stoppen. Inmiddels is hij werkzaam op verschillende gebieden, waarbij het vrije werk, het fotograferen van scheepswrakken in Europa de overhand heeft gekregen.
Het boek Shipwrecks is een kroon op zijn werk, net als de exposities in binnen- en buitenland. En nu dus het boek “Land in Zicht”
Johan Brokken: Waar schrijven om draait?
De lezer even mee te nemen in de verhalen, zichzelf te herkennen of juist niet. Te verrassen, een lach of traan te geven en vooral te genieten van de woorden die het verhaal hebben gecreëerd. Een verhaal zoals we allemaal onze verhelen hebben”.
Nieuwsgierigheid en aandacht maken Johan tot een goede observator en gesprekspartner. Dit blijkt uit alle korte verhalen in dit boekje. Je voelt de betrokkenheid bij de ander. Als lezer raak je direct in gesprek; je bent onderdeel van het verhaal. Johan zou Johan niet zijn als zijn verhalen geen verrassende wending zouden krijgen: de observaties en gesprekken worden razendsnel omgezet in kleinoden. Zo lezen we over Ikea bouwpakketten, vogelgesprekken en matrozen die nog niet naar huis kunnen.

Johan is naast auteur, werkzaam als Hogeschooldocent/onderzoeker, coach, trainer en theatermaker/regisseur. Waarbij communicatie zijn grootste aandacht heeft en nieuwsgierigheid naar de ander zijn basis is voor zijn manier van werken en schrijven. Schrijven en het beleven van kunst in al zijn vormen is zijn manier om te genieten van het leven. Dit jaar staat in het teken van zijn 10-jarig jubileum als auteur, met dit boek als cadeau voor u en voor hemzelf.
De tentoonstelling toont naast de originele foto’s van scheepswrakken, soms op zeer groot formaat, ook etsen van de veelzijdige kunstenaar en oud docent van Academie Minerva, Geurt van Dijk over wiens leven onlangs nog een fototentoonstelling was te zien in de kerk van Oldenzijl, waar net op het randje van het dorp Geurt zijn woonstee heeft. Zijn veelzijdigheid komt tot uiting als je kijkt naar wat hij allemaal heeft gedaan in de afgelopen jaren. Hij is schilder, beeldhouwer, Graficus, Etser en Lithograaf. Geurt kreeg in 1991 de Gelderland Grafiekprijs. Zijn werk wordt gerekend tot het academisch maniërisme of zo je wil tot de late renaissance.
Het werk van Geurt van Dijk is rijk aan schaduw, aan melancholie en bezinning. Nadenkendheid en droefenis staan naast elkaar. Maar deze tweevoudigheid ontplooit nu juist ook de donkere en tegelijkertijd stralende kracht die van oudsher het wezen van de grafiek uitmaakt. Citaat uit het boek: Het geëtste werk van Geurt van Dijk, geschreven door Hans van der Grinten uit 2004.

Opening Tentoonstelling Land in Zicht