Lezing door Egge Knol

‘Albert Egges van Giffen, de vernieuwende archeoloog’. Egge Knol, tot voor kort conservator Árcheologie, Geschiedenis en Oude Kunst van het Groninger Museum, geeft in het kader van de Maand van […]

‘Albert Egges van Giffen, de vernieuwende archeoloog’.

Egge Knol, tot voor kort conservator Árcheologie, Geschiedenis en Oude Kunst van het Groninger Museum, geeft in het kader van de Maand van de Geschiedenis met als thema ‘Euréka’ een lezing over de vernieuwende archeoloog Albert Egges van Giffen.

Van Giffen is veruit de bekendste Nederlandse archeoloog van de twintigste eeuw. Zijn opgravingen richtten zich voornamelijk op wierden, hunebedden, grafheuvels en urnenvelden. Met zijn opgravingen in Ezinge in de jaren 1920 en 1930 legde Van Giffen als eerste de structuur van een dorp door de eeuwen heen in zijn geheel bloot. Tijdens dit project ontwikkelde hij een methode waarbij een maximum aan gegevens verkregen kan worden met een minimale verstoring. Hij gaf Nederland, zeker Noord-Nederland, letterlijk zijn eigen voorhistorie. Hij woonde en werkte het grootste deel van zijn leven in Groningen. Egge Knol zal in zijn lezing ingaan op het baanbrekende werk van Van Giffen. Na de lezing kan men de vondsten, kaarten en foto’s van de opgravingen in Ezinge bekijken in het museum.

Tijd: zaterdag 7 oktober, 10.30 – 11.30 uur.
Plaats: Museum Wierdenland, Van Swinderenweg 10, Ezinge.
Kosten: entreekosten van het museum.
Reserveren: boekingen@wierdenland.nl

Lezing door Egge Knol