aan het laden...

N.A. de Vrieslezing over ‘Keuzes van de Kinderwerkers’

Stichting Een Joodse Erfenis organiseert in samenwerking met Stichting Behoud Synagoge Winsum de jaarlijkse N.A. de Vrieslezing. Er zijn twee sprekers: Historicus Bert Jan Flim gaat tijdens de lezing in […]

Stichting Een Joodse Erfenis organiseert in samenwerking met Stichting Behoud Synagoge Winsum de jaarlijkse N.A. de Vrieslezing. Er zijn twee sprekers:
Historicus Bert Jan Flim gaat tijdens de lezing in op verschillende verzetsgroepen die georganiseerde hulp boden aan Joodse onderduikkinderen. Hoe gingen zij te werk en met welke dilemma’s en zorgen hadden zij te maken? Tijdens de lezing illustreert Flim hoe deze ‘kinderwerkers’, ondanks talloze uitdagingen, erin slaagden om naar schatting het leven van elfhonderd Joodse kinderen te redden. Ook gaat Flim in op het onderzoek dat hij momenteel verricht naar de voogdijdossiers van de voormalige Commissie Oorlogspleegkinderen (OPK).

Na de pauze vertelt jurist Frank Vermeer over de oorlogsgeschiedenis van zijn familie. Zijn ouders lieten een Joodse baby, bij hen gebracht door ‘kinderwerkers’, doorgaan voor hun eigen overleden kind om deportatie naar de kampen te voorkomen. Eerder dit jaar verscheen zijn boek: Bij leven en welzijn: 150 jaar Joodse familiegeschiedenis, in gesprekken tussen heden en verleden, waarin Vermeer historische feiten verweeft met fictieve gesprekken met zijn voorouders.

N.A. de Vrieslezing over ‘Keuzes van de Kinderwerkers’