aan het laden...

Ontdek de Watertemmers! Een fietstocht langs water, wierden en monnikenwerk

Zaterdag 18 mei 2024: ONTDEK DE WATERTEMMERS! Een fietstocht langs water, wierden en monnikenwerk, met bezoek aan twee van onze mooiste musea Tijd: 10.30 -16 uur Afstand: 35 km Aantal […]

Zaterdag 18 mei 2024: ONTDEK DE WATERTEMMERS! Een fietstocht langs water, wierden en monnikenwerk, met bezoek aan twee van onze mooiste musea

Tijd: 10.30 -16 uur
Afstand: 35 km
Aantal deelnemers: maximaal 12
Aanmelden via e-mail: Boekingen@wierdenland.nl.
Kosten: € 25,50 of € 19,50 met Museumkaart.
Inbegrepen is de toegang tot Museum Wierdenland, toegang tot Kloostermuseum Aduard (en de voormalige 13e eeuwse ziekenzaal van de monniken), toelichting onderweg door een gids, koffie en thee in beide musea en een smakelijke lunch.

Hoe hielden ze vroeger droge voeten als het water kwam? Wie regelden dat? En wat zie je daarvan terug in het landschap tussen Ezinge en Aduard?
Dat is te ontdekken tijdens deze excursie van Museum Wierdenland en het Kloostermuseum.

Start is in Museum Wierdenland met koffie en een korte uitleg over de vroegere zee-inbraken en waterlopen in dit gebied. Dan stappen we op de fiets. Langs een autoluwe route bezoeken we de wierden van Ezinge, Feerwerd, Beswerd en het pittoreske kerkje van Fransum. Onze gids licht toe hoe men, dankzij deze woonheuvels, het water wist te ‘temmen’.

Onderweg maken we ook kennis met andere watertemmers: de monniken van Aduard. We zien wat zij tot stand brachten, onder meer bij de Aduarder zijlen en het Aduarderdiep.

Aangekomen in het Kloostermuseum van Aduard staat eerst een goede koffietafel met luxe broodjes en suikerbrood/krentenbrood klaar in de ommuurde kloostertuin.
Daarna geeft de gids uitleg hoe het ‘watermanagement’ van destijds werd geregeld vanuit het grote klooster in Aduard.

De terugweg gaat langs een aantal door de monniken aangelegde dijken en onderweg zien we ook weer een aantal ‘huiswierden’ in het landschap. We sluiten af in Museum Wierdenland met een kop thee.
Ter herinnering aan deze tocht is in het Kloostermuseum en Museum Wierdenland het boekje ‘Watermanagement door de monniken van Aduard’ aan te schaffen (€ 8,50).

Aanmelden kan via Boekingen@wierdenland.nl.

Ontdek de Watertemmers! Een fietstocht langs water, wierden en monnikenwerk