aan het laden...

Orgelconcert: Henk de Vries speelt Mendelssohn

Henk de Vries concerteert met Mendelssohn in Farmsum Op zaterdag 22 juni klinkt er muziek van de grote componist Felix Mendelssohn Bartholdy (1809-1847) op het Lohmann orgel in Farmsum. Niet […]

Henk de Vries concerteert met Mendelssohn in Farmsum
Op zaterdag 22 juni klinkt er muziek van de grote componist Felix Mendelssohn Bartholdy (1809-1847) op het Lohmann orgel in Farmsum. Niet alleen orgelmuziek wordt gespeeld, ook enkele bewerkingen van zijn beroemdste orkestwerken zullen klinken.
De jonge Mendelssohn maakte tussen 1829-1831 een tour door Europa. In deze jaren componeerde hij zijn zgn. ‘reis symfonieën’. Van zijn Italienische Symfonie klinkt deze avond het Andante. Het bezoek aan Fingal’s Cave in Schotland, op het eiland Staffa, maakte een onuitwisbare indruk op de jonge Felix. De ouverture Fingal’s Cave komt uit het grote orkestwerk ‘Die Hebriden’.
In 1845 worden de zes orgelsonates uitgegeven. Tijdens het concert in Farmsum speelt De Vries er twee, de beroemde tweede en de vierde.
Mendelssohn was een goede huisvriend van Queen Victoria en Prins Albert. Queen Victoria kreeg pianoles van Felix en vond hem (samen met Mozart) een wonderkind.
Het genie Mendelssohn, muziek voor orgel en orkest. In Farmsum!

PROGRAMMA
1. Sonate II, c-moll (1845) Opus 65,2 Grave / Adagio / Allegro maestoso e vivace / Fuga
2. Thema mit Variationen (1844)
3. Allegro d-moll/D-dur (1844)
4. Andante uit 4e symfonie ‘Italienische’ (1830) Transcriptie Carl Plato
5. Fingal’s Cave Ouverture ‘Die Hebriden’ (1830) opus 26 – Transcriptie Steve Wiberg
6. Sonate IV, B-dur (1845)
Opus 65,4 Allegro con brio / Andante religioso / Allegretto / Allegro maestoso e vivace

UITVOERENDE:
Henk de Vries. Hij is cantor-organist te Zeerijp, organist te Zuidbroek, en organist van de Martinikerk in Groningen bij het Groninger Studenten Pastoraat. Verder is hij werkzaam als orgelbouwadviseur (oa voor Commissie Orgelzaken binnen de PKN) en is hij aangesteld bij de Katholieke Klokken en OrgelRaad (KKOR) als senior adviseur voor luidklokken.

Als kerkmusicus (cantor-organist) is hij aangesteld binnen Herv. Gemeente Maarland met diensten in o.a. de Jacobuskerk te Zeerijp en de Petrus & Pauluskerk te Loppersum. Ook is hij titulair organist van de Petruskerk van Zuidbroek, en organist tijdens de oecumenische Martinidiensten van het Groninger Studentenpastoraat (GSp) in de Groninger Martinikerk.
Henk is artistiek leider van Stichting Chants, Choral And Northern Traditional Singing, en als zodanig Director of Music van het Anglicaans georiënteerde koor Dutch Choral Singers met inmiddels twee afdelingen: Groningen en Twente. Met de DCS gaat Henk regelmatig naar Engeland om te zingen in de mooiste kathedralen, zoals o.a. in Salisbury, Lincoln, Chichester, York Minster, en St. Paul’s Cathedral & Westminster Abbey in Londen.

Orgelconcert: Henk de Vries speelt Mendelssohn