aan het laden...

Passie Concert

Het Noordelijk Barokensemble speelt Leçon de Tènèbre van François Couperin Het Noordelijk Barokensemble bestaat uit Christy Luth en Marian van der Heide, sopranen, Mathilde van Wijnen, gamba en Jelte Hulzebos, […]

Het Noordelijk Barokensemble speelt Leçon de Tènèbre van François Couperin

Het Noordelijk Barokensemble bestaat uit Christy Luth en Marian van der Heide, sopranen, Mathilde van Wijnen, gamba en Jelte Hulzebos, orgel

In de week voor Pasen, de stille week, werden in de kloosters de Klaagliederen van Jeremia gezongen. Vooral s’nachts, vandaar de titel Tènèbre, wat betekent donker of duisternis. Dit was eigenlijk alleen mogelijk voor monniken, vandaar dat het ook wel de middag ervoor werd uitgevoerd.
De Paas traditie werd door talloos veel componisten aangegrepen om deze teksten te toonzetten. Dat geldt ook voor François Couperin die muziek voor Leçon de Tènèbre schreef.
Rond 1700 waren de uitvoeringen van de Leçons de Ténèbres in Frankrijk steeds meer een soort publiek operaspektakel. Dat kwam goed uit, want Frankrijk sloot in de dagen voor Pasen uit piëteit de operahuizen. Dat gaf de grote zangsterren de mogelijkheid om zich ook in het liturgische circuit te begeven. De Leçons staan bol van haast tastbare menselijke emoties. De wijze waarop Couperin de bittere angst toonzette die spreekt uit de teksten van Jeremia, was voor die tijd uniek. De eerste twee lessen zijn geschreven voor een solist, de laatste les is een duet. Naast deze werken spelen Mathilde van Wijnen en Jelte Hulzebos een ciacona van Marin Marais.

Passie Concert