aan het laden...

Tentoonstelling Ciclotrama in de Akerk

Er gebeurt iets magisch achter de deuren van de Akerk. Van 17 februari t/m 23 juni wordt de Akerk in Groningen het podium voor de betoverende kunst van de Braziliaanse […]

Er gebeurt iets magisch achter de deuren van de Akerk. Van 17 februari t/m 23 juni wordt de Akerk in Groningen het podium voor de betoverende kunst van de Braziliaanse kunstenaar Janaina Mello Landini. De tentoonstelling Ciclotrama markeert haar solodebuut in Nederland en biedt bezoekers de kans om haar unieke werken te bewonderen. Op dit moment is de Akerk haar atelier en werkt zij aan het levensgrote kunstwerk Floating. Dat speciaal voor deze tentoonstelling wordt gecreëerd. Daarnaast worden diverse werken uit de Ciclotrama-collectie tentoongesteld.

Janaina Mello Landini

Janaina Mello Landini (Brazilië, 1974) woont en werkt in São Paulo. In 1999 studeerde ze af in de Architectuur, daarna volgde ze een opleiding Beeldende Kunst, beide aan de Federale Universiteit van Minas Gerais (UFMG), Brazilië.

De kunstwerken van Janaina Mello Landini zijn herkenbaar door het materiaal dat ze gebruikt: touw, garen en textiel. Soms zijn het kleine, op zichzelf staande objecten, die aan de muur hangen. Maar ze maakt ook metershoge, visueel verbluffende installaties in de openbare ruimte. Landini is gefascineerd door structuren en netwerken. Die komen volgens haar op heel veel verschillende plekken voor: in de natuur, wiskunde, architectuur, maar ook in de samenleving. Soms zijn ze duidelijk zichtbaar, soms alleen voelbaar. In de reeks werken die ze Ciclotrama noemt, tevens de titel van deze tentoonstelling, werkt ze dit idee uit.

Landini in de Akerk

Van 5 tot en met 15 februari is de Akerk het atelier van Janaina Mello Landini. Speciaal voor de tentoonstelling maakt Landini ter plaatse installatie ‘Floating’.  Het zogenaamde “center piece” van deze tentoonstelling staat in dialoog met de omgeving waarvoor het gemaakt is: het hoogkoor van de historische Akerk. In de kooromgang presenteert Landini bestaande werken uit de serie Ciclotrama. Het vormt een overzicht van kunstwerken van 2016 tot heden.

Bezoek de tentoonstelling in de Akerk en laat je onderdompelen in de complexe en visueel verbluffende wereld van Ciclotrama. De serie bestaat uit verschillende reeksen, waarin steeds een ander aspect van een Ciclotrama wordt uitgelicht. Landini’s gedachtes over en uitwerkingen van ritme, frequentie en tijd passen goed bij de Akerk, omdat de plek bol staat van een eeuwenlange geschiedenis. Het pad van de Akerk kruiste dat van vele levens, maatschappelijke ontwikkelingen, natuurverschijnselen et cetera. In de Ciclotrama zijn al die paden individueel te zien, maar zie je ook meteen het geheel. Zo kan haar werk ook aanzetten tot reflectie op de Akerk zelf.

Ciclotrama in de Akerk

  • Datum: 17 februari t/m 23 juni 2024
  • Openingstijden: Di t/m za 10.00-17.00 uur | Zo 12.00-17.00 uur
  • Entree: €4,50 voor volwassenen | Gratis voor bezoekers t/m 17 jaar
  • Locatie: Akerk, Groningen
  • Meer informatie: Akerk.nl

Tentoonstelling Ciclotrama in de Akerk