aan het laden...

Venetiaanse Pracht – openingsconcert IMOCG 2024

Het openingsconcert van het internationale orgelconcours IMOCG (International Martini Organ Competition Groningen) draait om de cornetto of de ‘zink’, het met zwart leer beklede historische houten blaasinstrument. In het zestiende-eeuwse […]

Het openingsconcert van het internationale orgelconcours IMOCG (International Martini Organ Competition Groningen) draait om de cornetto of de ‘zink’, het met zwart leer beklede historische houten blaasinstrument. In het zestiende-eeuwse West-Europa was de zink dé gangmaker bij iedere muzikale gebeurtenis: een feest was werkelijk geen feest als er geen zink-speler bij was. Het Zwitserse blazerskwartet Les Cornets Noirs telt twee zinken, dus feest is gegarandeerd bij dit concert.

Met het programma ‘Venetiaanse pracht’ bespelen de vier blazers de gehele ruimte van de Martinikerk en musiceren zij ook samen met de beide orgels die in deze kerk staan: organisten Leo van Doeselaar en Erwin Wiersinga spelen op zowel het grote Martiniorgel als het Le Picard-koororgel.

Programma
Voor deze gelegenheid is er geput uit composities van een groot aantal componisten, bekend maar zeker ook onbekend. We horen o.a. enkele Canzone van Giovanni Gabrieli, Giovanni Paolo Cima, Gioseffo Guami en Gregorio Allegri; daarnaast een orgeltoccata van Claudio Merulo en een orgelbewerking door Heinrich Scheidemann van een wonderschoon motet van Hieronymus Praetorius.

Musici
Les Cornets Noirs: Frithjof Smith en Adrien Mabire (cornetti), Henning Wiegräbe (trombone) en Jérémie Papasergio (fagotto).

Leo van Doeselaar en Erwin Wiersinga (orgel).

Tickets:
Standaard €27,50
Jongeren t/m 29 jaar €12,50

Venetiaanse Pracht – openingsconcert IMOCG 2024