aan het laden...

200 jaar reddingwezen – Redders op zee

“Redders trotseren vrijwillig de gevaren als anderen zich haasten om een veilige haven te vinden” In het Visserijmuseum is van 6 april tot en met 31 oktober 2024 de jubileumexpositie […]

“Redders trotseren vrijwillig de gevaren als anderen zich haasten om een veilige haven te vinden”

In het Visserijmuseum is van 6 april tot en met 31 oktober 2024 de jubileumexpositie ‘200 jaar reddingwezen – Redders op zee’ te bezichtigen. Hierbij staat de reddingsgeschiedenis in het oostelijk waddengebied centraal.

Het museum laat met verhalen en middelen zien hoe de tijd vooruitgang bood; hoe met verbeterde techniek de risico’s minder groot werden. Toch is het nog steeds een hachelijke onderneming voor de vrijwilligers om in zwaar weer mensen te redden.

Speciale aandacht gaat uit naar de regionale redder Mees Toxopeus (1886-1974). Met zijn vindingrijkheid had hij internationale invloed op de veiligheid van redders. Mees Toxopeus is namelijk de pionier van de zelfrichtende motorreddingboot, waarvan de eerste – de Insulinde – werd gebouwd op de Groninger werf van Jan Niestern.

De expositie omvat drie thema’s: de mensen en organisaties, de reddingmiddelen en uitrusting én de reddingsacties. Door middel van verhalen, beeldmateriaal en objecten ervaren bezoekers de bewonderenswaardige moed van de vrijwilligers.

200 jaar reddingwezen – Redders op zee